Właściwości soku z aloesu
Pitny aloes – nalewka i sok

Sok z aloesu o cudownym działaniu

W jaki sposób robi się sok z aloesu? Istnieje na to kilka prostych sposobów. Z aloesu można także zrobić nalewkę, ale najpierw trzeba dokonać zakupu właściwej rośliny.

Wyciąg z aloesu

Do przygotowania zarówno soku, jak i nalewki z aloesu konieczne jest wykorzystanie świeżych liści aloesowych. Jeśli chce się przygotować sok, który ma postać nieco dłużej, to konieczne jest także przygotowanie miodu albo soku z cytrusów – jeśli chce się wypić sok w ciągu tygodnia od przygotowania. Natomiast, aby zrobić dobrą nalewkę potrzebne będą następujące składniki: wino, spirytus albo wódka.

Liście z aloesu

Do przygotowania przetworów z aloesu potrzebne są liście tej rośliny, ale powinny one być starsze niż 2 lata i młodsze niż 5 lat. Trzeba zdawać sobie sprawę, ile lat ma dana roślina, a także rozmnażać ją, zapamiętując datę posadzenia młodego pędu. Według specjalistów-ogrodników dobrze jest kupować takie rośliny, które mają wysokość ok. 30 cm, żeby ich dolne liście od razu wykorzystać. Warto też badać, czy dana roślina posiada boczne pędy. Świadczą one o tym, że roślina ma więcej niż rok. Najlepszy gatunek to Aloe vera. Do posadzenia i pielęgnowania aloesu potrzebna jest piaszczysta ziemia i oświetlone, jasne miejsce, przy czym nie może to być miejsce ulokowane w pełnym słońcu, bo roślina nie zareaguje na nie dobrze.

Pielęgnacja aloesu

Jeśli chodzi o podlewanie, to nie wolno przesadzać, ale dolewać wody w umiarkowanej ilości i częstotliwości – raz, dwa razy w ciągu tygodnia to wystarczająca ilość, dzięki czemu korzenie nie zaczną gnić. Ważną informacją jest fakt, że te liście, które mają być przeznaczone na zrobienie nalewki albo soku, nie powinny być podlewane przed dwa tygodnie. Do zrobienia przetworów trzeba wykorzystać liście ścięte ostrym nożem bezpośrednio u nasady i włożone do lodówki na 24 godziny. To, że będą one schłodzone, pozytywnie wpłynie na aktywność ich składników.

Przepisy na sok z aloesu

Przepis na aloes z sokiem z cytrusów. Jeden pęk liści, który powinien mieścić się w dwóch dłoniach, trzeba umieścić w lodówce na 24 godziny. Następnie trzeba obciąć brzegi liści, na których znajdują się kolce i wydrążyć z nich miąższ. Tak przygotowaną całość trzeba włożyć do szerokiego dzbana, wcisnąć pół litra soku z cytrusów – pomarańczy, cytryn, grejpfrutów – i dokładnie zmiksować. Powinien powstać zawiesisty sok. W następnej kolejności trzeba przetrzeć go przez sitko, umieścić w butelce (koniecznie z ciemnego szkła) i włożyć do lodówki do wychłodzenia. Może się tam znajdować przez tydzień.

Aloes z miodem. Całą roślinę trzeba pozbawić liści i włożyć je do lodówki w celu „przemrożenia”. Po wyjęciu schłodzonych liści trzeba je pokroić i zmiksować (można to zrobić za pomocą sokowirówki). Następnie już zmiksowany sok trzeba przetrzeć przez sito. Do tak powstałego soku trzeba dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać. Ten rodzaj soku także należy przelać do butelki z ciemnego szkła i oczywiście przechowywać w lodówce. Prawidłowe przyjmowanie tego rodzaju soku powinno się odbywać 2-3 dziennie po jednej łyżeczce. Można go pić bez dodatków albo po rozmieszaniu z sokiem z cytrusów.

Nalewki aloesowe

Do zrobienia nalewki wzmacniającej potrzebne są duże, zmiksowane i przetarte przez sito liście. Do soku dodaje się wino czerwone (1:1) i 200 g miodu. W ciemnej butelce trzeba ją przetrzymywać w ciemnym miejscu przez 10 dni.

Przy problemach trawiennych przyda się nalewka ze 100 g zmiksowanych liści, 50 g miodu, 50 ml spirytusu. W ciemnym miejscu musi się znajdować 5 dni, a następnie trzeba ją włożyć do lodówki.

Zobacz również
Właściwości soku z aloesu

Sok z aloesu ma właściwości lecznicze i odmładzające. Stosuje się go w kosmetologii i medycynie naturalnej, ponieważ wpływa leczniczo, pielęgnacyjnie i regenerująco na skórę. Warto...

Aloes Aloes cieszy się ogromnym powodzeniem i nie powinno nas to zaskakiwać, mamy bowiem do czynienia z rośliną wyjątkowo bogatą w substancje odżywcze. Co ciekawe, w warunkach, w...

Aloes pomaga w lepszym trawieniu Niestrawność to problem będący skutkiem ubocznym wielu chorób, trudno więc dziwić się, że właśnie o funkcjonującym prawidłowo przewodzie...